Dag van de talen

Elk jaar vieren scholen in heel Europa de Europese Dag van de Talen door aandacht te besteden aan vreemde talen.

De tweetalige afdeling van ons Charlemagne College Eijkhagen doet hier op haar eigen manier ook al enkele jaren aan mee door leerlingen van onze school in de periode oktober-november naar de basisscholen in de regio te sturen om daar lesjes Engels te verzorgen. De basisscholen zijn jaarlijks zeer te spreken over de aangeboden lessen en dat is dan ook terug te zien in het aantal basisscholen dat zich bij ons aanmeldt om leerlingen van onze school te mogen ontvangen. Elk jaar gaan rond de 80 leerlingen van de derde en vierde klas van onze school op pad om bij meer dan 20 basisscholen lesjes Engels te verzorgen. We bereiken daarmee rond de 1000 basisschoolleerlingen.

De reacties van onze leerlingen geven aan hoe positief er gereageerd wordt op deze formule: They participated very well, they were so energetic”, “The children were so nice, they showed us the way in school” en “Their English was very good”. Onze leerlingen zien het als een uitdaging om onze school te vertegenwoordigen op de basisscholen waar ze zelf vandaan komen of op andere basisscholen in de regio. Zo zijn er leerlingen die naar basisscholen in Valkenburg, Ubachsberg of Meerssen gaan en zij zetten ook daar hun beste beentje voort. 

Wij als school zijn ervan overtuigd dat deze activiteit onze leerlingen geen windeieren legt. Ze leren sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden en voor zichzelf opkomen in een vreemde omgeving tijdens een activiteit die in het Engels plaatsvindt. Prachtig! En ook de leerkrachten van de basisscholen reageren altijd bijzonder positief in hun evaluaties, “Ze mogen volgend jaar terugkomen, het enthousiasme van deze leerlingen was hartverwarmend”, “Ik vond het knap hoe deze leerlingen zich presenteerden tegenover zo een grote groep” en “Erg leuk om op deze manier een gastles te krijgen! Gedurfd van de jongens”.