Schooljaar 2014-2015

Newport 2015

Jaarlijks vindt er een uitwisseling plaats tussen leerlingen van de TTO-brugklas en leerlingen van de Joyce Franklin Academy te Newport in Essex. Maandag 20 april jongsleden was het zover. Na een mooie oversteek met de boot vanuit Calais naar Dover maakten de leerlingen ’s middags kennis met hun Britse exchange maatjes. Op dinsdag volgden zij diverse lessen, of course in English, waarin zij onder andere leerden componeren, een betoog voeren en een flyer maken. De woensdag stond in het teken van een kennismaking met Londen. Al wandelend zagen zij de highlights van het centrum, om uiteindelijk te eindigen bij Covent Garden. Cambridge stond donderdag op het programma, waarbij zij leerden hoe fudge gemaakt werd en vele Backs van Colleges werden bekeken. De dag werd afgesloten middels een sportieve competitie op de bowlingbaan. Na een emotioneel afscheid en zich verheugend op het tegenbezoek in juni en na de derde jaars TTO in Canterbury te hebben opgepikt aanvaardden we de terugreis.

Hieronder zijn een drietal producten van onze leerlingen te vinden: 

King's College Chapel

St Paul

Brochure: Beautiful Cambridge

Karlsproject V2b in Aken een succes

Klas V2b heeft op dinsdag 9 juni deelgenomen aan het Karlsproject in Aken. Bij dit project waren ook een klas van het Inda-Gymnasium uit Kornelimünster en studenten van de Fontys Lerarenopleiding Sittard betrokken.

In het nieuwe stadsmuseum van Aken, het Centre Charlemagne, moesten de leerlingen in gemengde groepjes werken aan opdrachten over de middeleeuwen. De uiteindelijke resultaten werden daarna verwerkt in een posterworkshop.

Het andere gedeelte van het internationaliseringsproject bestond uit een tweetalige speurtocht langs monumenten en standbeelden in het historisch centrum van Aken.

Het programma en het materiaal was ontwikkeld door de tweedejaars studenten Duits van de Fontys Lerarenopleiding Sittard en alle leerlingen werden zeer intensief door hen begeleid. De voertalen van deze projectdag waren Nederlands en Duits.

Anne-Sofie, Tijn, Chloë (Eijkhagen) en Hannah, Florian, Julia en Rebecca (Inda-Gymnasium) wonnen de speurtocht. Zij mochten allen een ijsbon in ontvangst nemen.

Terugkijkend op deze dag mag geconcludeerd worden dat er een vruchtbare bijdrage is geleverd aan de Euregionale bewustwording. Alle deelnemende partijen zijn zo enthousiast dat ze hier in de nabije toekomst zeker een vervolg aan willen geven.

Zeer geslaagde Europadag 2015

Op woensdag 27 mei hebben de leerlingen van v2a, v2b, tv2c en tv2d een zeer feestelijke en informatieve Europadag voor alle onderbouwklassen georganiseerd. Op dinsdag werden 23 creatieve stands in het OLC ingericht. Op woensdagochtend, in alle vroegte, waren de leerlingen al hard aan het werk om nog eens de puntjes op de i te zetten. Na de officiële opening door rector van Eyk werd het Europees volkslied gespeeld om het internationale karakter van deze activiteit te onderstrepen.

Onder de vele bezoekers waren ouders, grootouders, docenten, onderwijsondersteunend personeel en natuurlijk heel veel leerlingen. Rond 14.00 uur kwam dhr. Rehwinkel, wethouder van de gemeente Landgraaf, de Europadag bezoeken. Hij maakte een praatje met verschillende ‘standhouders’ waarna hij de prijswinnaars bekend maakte. Velen zagen het al aankomen, Ierland nam al snel de favorietenrol op zich. Hoewel er vele andere buitengewoon goede resultaten waren, won Ierland met overmacht. De winnaars kregen 22 punten van de jury. Dewi Gosenson, Nicole Chudy, Esmee Bellmakers en Simone Merx uit tv2d wonnen de reis naar Siracusa, Sicilië.

Bij de beoordeling werd het volgende meegenomen: de PowerPoint presentatie, de brochure, de inrichting van de stand en de overall presentatie.

Op de vijfde plaats eindigde Engeland met 6 punten. Een gedeelde derde plaats was er voor Bulgarije en Cyprus en de tweede plek werd ingenomen door Duitsland met 9 punten.

Zie hier een sfeerimpressie. 

Baskenland

In het kader van de internationalisering hebben het afgelopen schooljaar 16 leerlingen van 4 havo/vwo van Charlemagne College Eijkhagen deelgenomen aan een 10-daags Comenius LLP Bilateraal uitwisselingsproject met Baskenland. Dit project is begin juni definitief afgerond. Het thema van het uitwisselingsproject was: “what we need/what we offer”. De leerlingen van de twee betrokken scholen, die beide gelegen zijn in een Euregionaal gebied, werkten samen aan de ontwikkeling van materiaal dat hun Euregio op de kaart zet in een tijd van sociale, economische en politieke omwentelingen. Het voorbereiden en afnemen van interviews, het maken van excursies in de directe omgeving  (w.o. een bezoek aan de universiteit in Maastricht, het Eurode Business Center in Kerkrade en het Europees Parlement in Brussel)  én het op school uitwerken van het verzamelde materiaal behoorden tot de essentiële onderdelen van deze uitwisseling.  De eindresultaten, geproduceerd door de Baskische en Nederlandse leerlingen, vindt u hier

VIOS - uitwisseling 3 VMBO

Op zondag 1 februari zijn 23 leerlingen van 3 VMBO in het vliegtuig gestapt richting Italië. De zevendaagse reis vond plaats in het kader van een VIOS- uitwisseling met het Liceo Bertrand Russell. Deze middelbare school ligt in Rome, niet ver van het prachtige oude centrum. Het thema van het uitwisselingsproject was: “Living in Europe, knowing each other”. Onze scholieren werden individueel ondergebracht bij Romeinse gastgezinnen. Uiteraard bezochten zij de nodige bezienswaardigheden w.o. het Piazza Venezia, de Spaanse Trappen, de Trevifontein, het Piazza del Popolo, het Colosseum, Vaticaanstad en het Tiber Eiland. Daarnaast werd er druk gewerkt aan de bijbehorende projectopdrachten. Anders geformuleerd werden zij een week lang helemaal ‘ondergedompeld’ in de Italiaanse cultuur. De begeleidende collega’s waren Jeannette Bus en Karin van Buren.

Het tegenbezoek in Landgraaf vond plaats in de week van 22 t/m 28 maart.

Onze gasten maakten diverse excursies in de regio, w.o. naar Brussel, Maastricht, Aken en Blegny. De leerlingen van 3 VMBO volgden in principe zoveel mogelijk lessen, maar namen ook beurtelings deel aan diverse excursies en projectwerkzaamheden.

In beide weken zijn er veel (internationale) vriendschappen opgebouwd in een geweldige sfeer, voor menigeen misschien wel voor het leven! Dit ook getuige het feit dat er menig traantje is weggepinkt bij het afscheid.

Hieronder enkele voorbeelden van de gemaakte projectopdrachten (PPT’s)

Powerpoint Colosseum

Powerpoint Spaanse trappen & piazza Venezia

Powerpoint Teatro di Marcello & Tiber Island

Architecture

In het kader van de internationalisering hebben tijdens de afgelopen twee schooljaren twee derdejaars tto-klassen van Charlemagne College Eijkhagen deelgenomen aan het Comenius LLP Multilaterale uitwisselingsproject “Architecture”.  Het bestuderen  en het uitwisselen van informatie over monumenten in de eigen omgeving stonden  centraal tijdens dit project. De andere landen, die ook betrokken waren bij deze  internationaliseringsactiviteit,  waren Italië (Rovigo), Spanje (Aguilar de Campoo), United Kingdom (Newport) en Sicilië (Priolo). De eindresultaten met de bijbehorende brochures en PowerPointpresentaties, geproduceerd door Eijkhagen in samenwerking met de partnerscholen, zijn te vinden hier.     

Documenten