Nieuws

Werkstuk in coronatijd

19 juni 2020

Charlotte Reul uit Etv3c geeft toelichting bij haar werkstuk:  

Voor deze opdracht heb ik een tekening gekozen, omdat dat voor mij de beste manier is om me te uiten. Het begint allemaal met het coronavirus, langzaam ‘verduistert’ het virus de wereld. Mensen mogen niet samen zijn, ouderen zijn verplicht om alleen in de zorgtehuizen te zitten en hebben alleen contact via media. Het virus zorgt voor veel eenzaamheid.  De meeste lessen van scholieren werden allemaal verplaatst naar online lessen. Daardoor kunnen veel kinderen niet met elkaar omgaan. Het virus is voor de zon geplaatst zodat het een zonsverduistering moet voorstellen, waardoor ik een vergelijking maak met de eerste weken, toen het virus uitbrak en het er niet alleen uitzag maar ook aanvoelde als een groot zwart gat. De donkere achtergrond moet de donkere tijden voorstellen.

Het gat in het virus is gecreëerd door de lichtpuntjes tijdens deze zware tijden. Ook al zijn de meeste mensen eenzaam (van daar de lege bank), er zijn héél veel lichtpuntjes gemaakt in deze zware tijden. Voor de mensen in de zorg zijn meerdere acties gedaan zoals met een straat/wijk op straat gaan staan en gaan klappen. Je kunt ook een T-shirt met een rood hart op je raam (of aan je balkon hangen) plakken. Het vergeet-me-nietje, is een actie bedacht door Alzheimer Nederland. Mensen kunnen het vergeet-me-nietje ophangen, op een stoeptegel krijten of delen op sociale media om te laten zien dat hun dierbare niet vergeten worden.

Er is ook een actie genaamd ‘berenjacht’, dit is bedacht om kinderen af te leiden in deze coronacrisis. Het is de bedoeling dat mensen een knuffelbeer voor het raam zetten zodat kinderen tijdens hun wandeling op zoek kunnen naar de beren. Om mensen (vooral kinderen) een hart onder de riem te steken zijn er door het hele land regenbogen op ramen en muren geschilderd met de #ikblijfthuis. Dit is gedaan om te laten zien dat het goed gaat komen maar dat je wel thuis moet blijven. Deze actie komt origineel uit Italië. 

Al deze lichtpuntjes zijn geplaatst op de bank onder een golf van licht. En dat licht breekt nu stukje bij beetje door het coronavirus heen.