Nieuws

Tweede jaargang ‘Sports with no borders’

27 januari 2020

Ondertussen zijn ze alweer thuis safe and sound, onze 17 leerlingen en 2 docenten uit Newport. Het eerste deel van de uitwisseling met Engeland zit erop. Net als vorig jaar was het een wervelende week met velerlei activiteiten, die plaatsvonden in diverse settings. Ook nu lag het accent op (sportieve) samenwerking in een internationale context. En dit is goed gelukt! De oriëntatieloop op de Brunssummerheide -  met een heerlijk maandagmiddagzonnetje - vormde in dit opzicht de aftrap. Ook tijdens de sportactiviteiten in Laco Glanerbrook was er een bijzondere internationale sfeer. Wederom hebben 83 leerlingen uit respectievelijk Duitsland, Spanje, Engeland en Nederland in gemixte groepjes floorball gespeeld, gevoetbald en geschaatst. Dit laatste onder leiding van deskundige instructeurs.

De korfbalclinic o.l.v. ex-international André Kuipers in sporthal Citta Fit in Vaals stond ook dit jaar weer in het teken van ‘social inclusion’, ‘gender equality’ en ‘equity’. Nederlandse en Engelse leerlingen mochten in een ongedwongen sfeer proeven aan een scala van technische en tactische vormpjes. Natuurlijk moest na afloop het Drielandenpunt bij de Vaalserberg bezocht worden. De beklimming van de bijbehorende Wilhelminatoren vormde een waardige afsluiting van deze dag.

Naast de sportieve activiteiten was er gelukkig ook nog tijd voor andere zaken. Zo was er voor de Engelse leerlingen een officiële ontvangst op het gemeentehuis in Landgraaf door wethouder Schiffelers. Bovendien stond er voor deze groep een excursie naar Maastricht op de rol. Natuurlijk leverde ook oud-collega Han Rutten weer zijn bijdrage in de vorm van het gebruikelijke quiz-uurtje en een les in het science lab, dit alles speciaal voor onze gasten.

Op de laatste dag is er in Nederlands-Engelse groepjes nog hard gewerkt aan de bijbehorende projectopdrachten. Na een gezamenlijke lunch was het (voorlopige) afscheid een feit en vertrok de bus met onze Engelse vrienden richting vliegveld Keulen.

In de week van 22 t/m 27 maart zullen onze leerlingen afreizen naar Newport voor het tweede deel van deze uitwisseling. De typisch Engelse sport cricket zal dan centraal staan.