Nieuws

Plusproject van Skye Erkens uit tv3d (bij het vak NT)

14 mei 2019

Hallo allemaal,

Mijn naam is Skye Erkens. Ik zit op 3 TTO gymnasium op Eijkhagen. Vorig jaar heb ik een plusproject gevolgd. Dit project heb ik zelf verzonnen en vervolgens ook uitgevoerd. Een plusproject is een project dat je zelf in elkaar zet en dat je zelf iets gaat onderzoeken of uitwerken. Een plusproject is vrijwillig. Je kan het naast je studie doen, indien je tijd en ruimte hebt. School ondersteunt je in je project. Je gaat overleggen met een docent die jou kan helpen met het opzetten van je idee. Deze docent begeleidt jou en is je eerste aanspreekpunt. Soms is mogelijk om lessen te skippen voor je project, dit kan wanneer je goede resultaten behaald.

Mij leek het leuk om erachter te komen wat er nodig is om een opdracht te verzinnen voor het vak N&T (Natuur en Techniek) voor leerjaar 2. Ik heb een opdracht ontworpen waarbij de leerlingen een houten poppetje moeten maken van gerecycled materiaal. Deze opdracht heb ik vorig jaar bedacht toen ik bij een 1e jaars klas mocht meedraaien. Hiervoor heb ik de gymlessen elke week overgeslagen. Dit kwam omdat ik geopereerd moest worden aan mijn rechter voet. In mijn geval was het dus niet nodig om veel tijd te investeren na schooltijd.

Ik heb deze opdracht afgelopen jaar gemaakt. Dit jaar heb ik dit project afgerond. Mijn opdracht is door de 2e jaars TTO-leerlingen uitgevoerd. Ik ben ook een keer komen kijken hoe het ze afging. Sommigen vonden de opdracht leuk en uitdagend en anderen iets te lastig. Hiervan heb ik ook veel geleerd dat een opdracht maken best moeilijk is.
Aan het einde van de opdracht heb ik alle werken samen met mevrouw Roemermann beoordeeld.

Het doel van een plusproject is dus om leerlingen extra uitdaging te geven, maar wat houdt het in? Mijn plusproject hield in dat ik twee powerpoints en leskaarten ging maken voor de opdracht die ik had ontworpen (voor regulier VWO en de andere voor TTO). De leskaarten zijn voor de leerlingen om de les te volgen, een stappenplan van de opdracht. De powerpoint is voor de docent om de opdracht te ondersteunen, deze bevat extra beeldmateriaal om de leerlingen te inspireren.

Ik heb ook een portfolio gemaakt bij dit project; dit bevatte een logboek, schetsen en uiteindelijk de uitgewerkte eindopdracht. Het lijkt behoorlijk veel, maar eigenlijk valt het reuze mee. Het is een geweldig onderdeel van school waaraan ik heb mogen deelnemen. Ik vond het een leuke en leerzame opdracht om aan te werken. Ik hoop dat de leerlingen van V2C dat ook zo vonden!

Kind regards,

Skye