Nieuws

Onze leerling, Yoran uit Eha2b bouwt heel Nederland na in Minecraft

21 augustus 2019

13 augustus stond een uitgebreid artikel over Yoran Essers in De Limburger: 

Met een biljoen Minecraft-blokjes heel Nederland nabouwen. Dat is het motto van Geocraft. De dertienjarige Yoran Essers uit Landgraaf bouwt mee en beheert de techniek op de server. Hij heeft in dit virtuele Nederland een hoge rang: gedeputeerde.

Yoran Essers neemt ons in computerspel Minecraft mee op een virtueel ­tripje door Limburg op de aan het spel gekoppelde server van Geocraft. Binnen seconden vliegen we van noord naar zuid. In Parkstad zijn Snowworld en het Parkstad Limburg Stadion behoorlijk waarheidsgetrouw nagebouwd. Het Pancratiusplein in Heerlen ziet er met het Glaspaleis en de kerk ook mooi uit.

In Maastricht zien we ook veel bekends. Het gouvernement aan de Maas bijvoorbeeld. En op het volgens velen mooiste plein van Limburg, het Vrijthof, staan het Spaanse gouvernement en de rode toren van de Sint Jan fier te pronken. Wanneer we Sittard, Roermond en Venlo bezoeken, blijkt hier een onontgonnen terrein te liggen. Hier zijn nauwelijks bouwers actief.

Contouren

De contouren van gebouwen staan er, maar ze moeten nog ingevuld worden. Zo is het stadhuis in Venlo duidelijk herkenbaar, ondanks het gebrek aan details. „Die contouren zijn gemaakt met data van Rijkswaterstaat”, vertelt Yoran. „De gebouwen zijn van grijze blokken gemaakt, de daken zijn oranje. Zo is Nederland verdeeld in kavels. Wie iets wil nabouwen, kan een aanvraag doen bij een burgemeester of commissaris.”

De data van Rijkswaterstaat komen uit 2015. Zo kan het dat in Heerlen nog maar een deel van het Maankwartier staat. Bij het invullen van een kavel is het de ­bedoeling dat de bestaande gebouwen zo nauwkeurig mogelijk worden nagebouwd. Dat kan met de blokken die in Minecraft voorhanden zijn. „Zo’n blok is één bij één meter. Die zijn vierkant, dus je bent wel beperkt in wat je na kunt bouwen. Maar goede bouwers lukt het om gebouwen met rondingen er toch rond uit te laten zien.” Wat maakt iemand een goede ­Minecraft-bouwer? „Je moet een scherp oog hebben. En er is gevoel voor architectuur voor nodig.”

Wereldwijd spelen meer dan negentig miljoen mensen Minecraft, een computerspel waarmee je met blokjes bouwwerken kunt maken.

Welstandscommissie

Geocraft is een Nederlands spel binnen Minecraft met zo’n 30.000 gebruikers. Die mogen niet zomaar wat aanklooien. Er is in Geocraft een welstandscommissie die gebouwen keurt. En die is onverbiddelijk. Zo moet Snowworld opnieuw worden gebouwd, ondanks dat het er netjes en herkenbaar uitziet. De Wilhelminaberg klopt namelijk niet goed met de echte situatie. En wie gebouwen vernielt of te vaak van bestaande contouren afwijkt, wordt geband.

Niet alleen de ruimtelijke omgeving komt met de werkelijkheid overeen, ook de bestuurlijke indeling. Aan het hoofd van Geocraft van ons land staat een koning. Die heet niet Willem-Alexander, maar Koen. Daaronder werken ministers, commissarissen van de Koning, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders om Nederland op te bouwen. Die vergaderen ook, via WhatsAppgroepen.

„Iedereen die Minecraft speelt kan naar de server van Geocraft gaan”, legt Yoran uit. „Als je in Nederland aankomt ben je gast, als je je registreert, word je burger.” Daar gaat dus geen ingewikkelde asielprocedure aan vooraf. Burgers die sporen in Geocraft hebben verdiend, kunnen solliciteren naar hogere rangen. „Maar die procedures zijn onlangs moeilijker gemaakt.”

Trollen

Dat is nodig, want zoals op elke plek op het internet krijgt ook Geocraft te maken met trollen, die hier griefers genoemd worden. Yoran laat een afbeelding van het nagebouwde Amsterdam zien dat eruitziet alsof buitenaardse wezens er een aanval met lava op hebben uitgevoerd. „Toen hebben we die gebouwen opnieuw moeten bouwen. Daarom hebben we een functie toegevoegd ­waarbij we veranderingen tot drie maanden terug met één druk op de knop ongedaan kunnen ­maken.”

Bron: De Limburger, Frank Benneker, 13 augustus 2019