Nieuws

Girlsday 2019

06 mei 2019

Het is ondertussen weer een tijdje geleden, maar vlak voor de meivakantie stond weer een bijzondere activiteit op de planning. Girlsday 2019. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. En zo ook voor onze meiden van leerjaar twee. Ingedeeld op vier verschillende locaties hebben de meiden met eigen ogen kunnen zien hoe veel verschillende richtingen er in de techniek en ICT zijn en dat deze zeker niet alleen voor jongens zijn.

De meiden van het vmbo zijn naar het Continium in Kerkrade geweest. Hier hebben ze onder andere verschillende experimenten gedaan over luchtdruk, zuurstof, straling en omstandigheden in de ruimte. Hiernaast hebben ze kunnen ervaren hoe een forensisch onderzoek eraan toe gaat en het Continium zelf kunnen verkennen.

Op Hogeschool Zuyd in Heerlen hebben de meiden van de havo kunnen zien hoe veel verschillende kanten je op kan met een technische opleiding. Zo hebben ze onder andere hartmetingen gedaan en gezien hoe techniek gebruikt wordt voor apparaten zoals robots en 3D printers. Maar bij built environment hebben ze ook gezien hoe belangrijk techniek is in het creëren van onze leefomgeving.

De meiden van het vwo en t-vwo waren opgesplitst in twee groepen. Een van deze groepen was te gast bij Accenture in Heerlen. Hier hebben de meiden kunnen meemaken hoe het eraan toe gaat als je binnen een bedrijf werkt dat wereldwijd diensten biedt in onder andere technologie. Hier zijn ze later op de dag ook zelf aan de slag gegaan met het programmeren van hun eigen ‘flappy bird’ game.

Last, maar zeker niet least, de andere groep (t-)vwo-meiden die op bezoek mocht bij Eurocontrol in Beek en Vista Techniekcollege. Hier hebben ze onder begeleiding van de enthousiaste dames daar een kijkje kunnen nemen bij de luchtverkeersleiding en zelfs in de simulator kunnen ervaren hoe het is om echt in de schoenen van deze dames te staan. Hierna stond er nog een traktatie op het programma. In het Aviation competence centre van het Vista Techniekcollege hebben de meiden verschillende luchtvaartuigen van dichtbij kunnen bekijken en beklimmen. 

Girlsday 2019 was weer een extreem geslaagde dag! Een dankje is dan ook wel op zijn plaats voor alle locaties, Eurocontrol, Vista Techniekcollege, HSZuyd en het Continium, alle begeleiders en natuurlijk de meiden zelf! Dank jullie allemaal!

Lillian Huibers, Dorien Roemermann en Brenda Kuijpers 

Zie hieronder nog een videoverslag van het bezoek aan Eurocontrol: