Nieuws

De Limburger schrijft over de Drive-in diploma-uitreiking van Eijkhagen

30 juni 2020

Een diploma-uitreiking is doorgaans een heuglijk moment in een mensenleven. Je moet dus wat als school, als de gebruikelijke festiviteiten er niet in zitten. Het Eijkhagencollege hield een drive-in. Geslaagden kregen een boompje met een persoonlijke boodschap.

Riley Ludwickzak (16) had zich zijn eindexamenplechtigheid wel iets anders voorgesteld. Hij weet van zijn oudere zus hoe het eigenlijk hoort: eerst de uitreiking in een feestelijke setting in de aula, waarbij leraren voor entertainment zorgen en je voor een volle zaal je diploma ondertekent. En dan natuurlijk helemaal losgaan tijdens het gala in Auberge de Rousch.

Maar ja, dat waren pre-coronatijden. Geluk bij een ongeluk is dat het Eijkhagencollege, waar Riley het vmbo met succes afsloot, er toch nog iets van probeert te maken. De diploma-uitreiking is in de vorm van een drive-in gegoten. „Zoals wel meer zaken in deze coronatijd”, zegt decaan Marc Didden.

Ontvangstboog

En dus rijdt op deze winderige maandagmiddag een lange rij auto’s het schoolplein op. Onder een ontvangstboog met rode loper worden de geslaagden kort toegesproken. Ouders maken snel een foto en klaar is kees. De geslaagden gaan naar huis met een aandenken dat misschien niet zo lang meegaat als de herinnering aan een gala, maar als geste allerminst misstaat: een boompje met een persoonlijke opdracht van mentor Frank Otten.

Op het boompje voor een andere leerling schreef hij: ‘Beste Jilian, het is beter om alleen te lopen dan met een menigte die de verkeerde kant op gaat.’ Wijze woorden. Otten: „Je probeert er toch iets van te maken, hè. Soms is de boodschap ironisch, soms een levenswijsheid.”

Riley krijgt van mentor Otten bij het afscheid een welgemeend proficiat. Beiden boffen dat het droog is. Tijdens het eerste gedeelte van de uitreiking, afgelopen vrijdag, kwam het water op het laatst met bakken naar beneden. Ook dat nog.

Examenstress

Zijn moeder vindt het vrij sneu voor deze lichting, zegt ze. „Toch leuk dat ze dit doen voor de kinderen. Die moeten al zoveel missen: het afscheid van de leraren, het afscheid van hun klasgenoten, het gala én de examenstress.”

Geen examenstress? Mooi toch, denkt de buitenstaander. Maar vat het niet te licht op, benadrukt afdelingsleider Daan Schoenmakers. „Er was inderdaad geen centraal eindexamen. De toetsen van school waren leidend. Een docent zat met vier leerlingen in een beeldverbinding, waarbij zij vooraf hun kamer en bureau moesten laten zien en vervolgens goed in beeld bleven. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit eerlijk is verlopen.”

Optreden

De docenten missen het jaarlijkse uitzwaaimoment en hun traditionele bijdrage best wel, zegt Rosan Delnoy. De wiskundelerares zong dit jaar mee in een liefdevolle bewerking van Calm after the storm van The Common Linnets. Tot een optreden kwam het niet, maar het filmpje staat op YouTube.

 

Riley zit net als andere leerlingen vanaf september gewoon weer in de klas. Hij gaat de mbo-opleiding voor junior assistant accountancy volgen in Heerlen. „Zeg maar boekhouden.” En wordt er nog gefeest? „Natuurlijk niet zoals mijn zus dat kon, maar ik spreek nog wel met vrienden af. Natuurlijk.”

Bron: De Limburger, tekst: Siebrand Vos, 30 juni 2020