Nieuws

De decaan helpt bij het kiezen van de profielen en vervolgstudie

16 september 2019

Leerlingen, die een profiel moeten kiezen, krijgen hulp van de decanen van Charlemagne College Eijkhagen. Zij begeleiden ook leerlingen die een vervolgstudie moeten kiezen. Op Charlemagne College Eijkhagen is het decanaat met studieadviseurs gevestigd in het kantoor tegenover het OLC. Vmbo-leerlingen en leerlingen van de onderbouw havo/vwo kunnen op dinsdag, woensdag, donderdag bij mevrouw Wieffer terecht. Leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo worden geholpen door meneer Didden en dat kan elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Samen met de mentoren helpen de decanen om leerlingen een profiel te laten kiezen. Daarvoor wordt in klas 3 de methode Loopbaanverkenner/Profielkiezer gebruikt. In havo 4 en vwo 5 wordt de methode Qompas gebruikt om tot een keuze voor een vervolgopleiding te komen. Om tot een goede keuze te komen, kunnen de leerlingen van onze school meeloopdagen aanvragen. Op 7 en 14 november wordt bij ons op school de jaarlijkse hbo/wo-voorlichting gegeven. Een 50-tal hogescholen en universiteiten geven dan voorlichting over hun vervolgstudies. Leerlingen en ouders van klas 3 en hoger van de havo en het vwo zijn hierbij van harte welkom. De inschrijfformulieren worden in oktober verstrekt aan de leerlingen. Voor de vmbo-tl-leerlingen wordt in leerjaar 3 voorlichting gegeven over mbo-opleidingen op 18 februari 2020.

Als leerlingen gaan studeren aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) dan moeten zij zich rechtstreeks aanmelden bij de desbetreffende mbo-opleiding (Vista collegeGildeCitaverde) etc. Let altijd op: inschrijfdatum en de specifieke eisen. Als leerlingen gaan studeren aan het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo) dienen zij zich vóór 1 mei bij de studie van de keuze aanmelden. Let altijd op: er zijn opleidingen, waarbij de inschrijfdatum eerder is. Check daarom altijd de site van de opleiding. Hoe eenieder zich moet aanmelden, is hier te lezen.

Leerlingen die gaan studeren aan het mbo, hbo of wo hebben recht op: 

* een persoonlijke ov-chipkaart, deze kan aangevraagd worden via www.studentenreisproduct.nl;

studiefinanciering die aangevraagd kan worden via www.duo.nl Bij de dienst uitvoering onderwijs (duo) kan iedere student geld lenen tegen een gereduceerd rentetarief. Let wel op, het is een voorschot en je komt het terug te betalen.

Om u van alle informatie te voorzien, organiseert de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) webinars op 23 september om 19.30 uur over mbo en vavo. Op 26 september om 19.30 uur over studiefinanciering hoger onderwijs. Aanmelden kan via deze link. Een webinar is een voorlichting die u thuis achter de computer kunt bekijken. In de uitzending van ongeveer drie kwartier krijgt u alle informatie over de (toekomstige) studiefinanciering en/of het lesgeld van uw kind. Tijdens de uitzending heeft u gelegenheid vragen te stellen aan medewerkers van DUO. Voor dit webinar hoeft u niets op uw computer te installeren. Alleen inschrijven met uw e-mailadres is voldoende. Als u alles wilt weten over de studiefinanciering/het lesgeld van uw kind, schrijft u zich dan hier in voor het webinar. Voor informatie over de studiefinanciering/het lesgeld, kunt u terecht bij DUO:  Randwycksingel 22 6229 EE Maastricht (alleen op afspraak) via deze link

Voor alle decanaatgerelateerde vragen kunt u altijd terecht bij de decanen Emmy Wieffer (esm.wieffer@charlemagnecollege.nl) en Marc Didden (mfw.didden@charlemagnecollege.nl).