Nieuws

3 Vmbo uitwisseling Sicilië

22 maart 2019

Zondagochtend 23 februari was het dan eindelijk zo ver: 25 dolenthousiaste leerlingen van 3 vmbo vertrokken onder begeleiding van Simone van der Sleen en Rik Schrijen naar het zonovergoten Sicilië. Verschillende leerlingen hadden nog nooit gevlogen en vielen meteen met de neus in de boter. Ze mochten eerst van Zaventem naar Rome en vervolgens van Rome naar eindbestemming Catania op Sicilië vliegen. Eenmaal aangekomen stonden de eveneens enthousiaste Sicilianen de delegatie van Eijkhagen op te wachten. Het ijs hoefde niet meer gebroken te worden. De leerlingen waren immers bekend met elkaar sinds de eerste uitwisseling in Nederland van afgelopen november. De resterende avond hebben de leerlingen doorgebracht met hun matches en familie op verschillende locaties in en rondom Catania.

Gedurende de uitwisseling hebben de leerlingen verschillende activiteiten meegemaakt op school, Catania en omgeving. Zo begon de week met enkele lessen en een rondleiding op school met een overheerlijke door de matches verzorgde lunch. De grote diversiteit van het eiland en de invloeden van de verschillende culturen gedurende vele millennia op het eiland waren duidelijk zichtbaar in het eten.

Op de tweede dag stond het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt te wachten: de Etna. De continu rook en as spuwende vulkaan werd bezocht en voor we het wisten stond iedereen in de sneeuw te rillen of probeerde zich warm te krijgen door sneeuwballen te gooien of sneeuwengelen te formeren op grond. Het uitzicht en de ervaring waren werkelijk fenomenaal. Het contrast kon werkelijk niet groter zijn toen we een uur later alweer over de zonovergoten boulevard liepen aan zee en de culturele dag afsloten met een bezoek aan het antieke theater in Taormina. Hier werden we getrakteerd op een sensationeel uitzicht over de baai, het theater en de Etna (zie foto).

De overige dagen werden eveneens vele highlights bezichtigd, waaronder Piazza Duomo, Siracusa met het Griekse theater en de catacomben, Ortigia met zijn kathedraal, Aci Castello, Aci Trezza en een bezoek aan de plaatselijke brandweer van Catania. De leerlingen mochten hier tevens zelf met de uitrusting aan de slag gaan, wat door velen niet snel vergeten zal worden. Zie het filmpje hier

Aan al het goede komt een eind en op zaterdagochtend werd, na nog een afsluitende feestavond met diskjockey en eten op vrijdagavond, alweer afscheid genomen van onze Siciliaanse vrienden. Wat voor velen een emotionele gebeurtenis was.

Voor de leerlingen van 3 vmbo blijft de uitwisseling met Italië ieder jaar weer zo’n verrijking! Hopelijk kunnen wij dit onze leerlingen blijven bieden.